Variste Köpük Tedavisi
Köpük tedavisi varis damarı içine ince bir iğne ile girilerek köpük denen bir ilaç verilip o varisin kapatılmasıdır. Son derece kolay ve etkili bir tedavi yöntemidir. Variste köpük tedavisi dikkatle yapıldığında etkinliği çok yüksek ve riskleri son derece az olan bir yöntemdir.
Köpük Tedavisi Nedir ?
Sıklıkla kılcal ve orta boy (retiküler) varislere uygulanan damar içine ince bir iğne ile girip damar kapatıcı ilacı (sklerozan madde) sıvı ya da köpük şeklinde verme işlemidir. Variste İğne tedavisi olarak da bilinir. Bu ilaç hastadan hastaya fark edebilen sürelerle kimyasal olarak damarları büzüştürüp kapatır.
Köpük tedavisi video sunumu
Tedaviden sonra damar hemen kapanır ama görüntünün tamamen kaybolması zaman alır. Bu süre bireyden bireye değişkenlik gösterir ve bazen varisin tümüyle kaybolması birkaç ayı bulabilir. Varis ne kadar büyükse kaybolma o kadar uzun sürer.
Köpük tedavisi hangi varis türünde kullanılır?
- Variste iğne tedavisi hem kılcal varis, hem orta boy varis, hem de büyük varis tedavisinde kullanılır.
- Asıl kullanımı, kılcal varis ve orta boy varis tedavisidir. Bu iki grup varis tedavisinde bilinen en etkili yöntemdir ve tedavide ilk seçenektir.
- Orta boy (yeşil renkli) varis tedavisinde tek ve en etkili yöntemdir.
- Kılcal varis tedavisinde daha çok köpüksüz skleroterapi yöntemi tercih edilir. Ancak köpük tedavisi de kullanılabilir.
- Kılcal varis tedavisinde deriden yapılan lazer ya da RF yöntemleri de kullanılabilir ama bunların etkinliği skleroterapiye göre daha azdır.
- Büyük varislerde ana tedavi bacakta görünmeyen ancak kapak yetmezliği olan büyük damarın lazerle ya da radyofrekansla tedavisidir.
- Köpük tedavisi büyük varis tedavisinde asıl tedavi yapıldıktan sonra aynı seansta dıştan görünene büyük varislerin tedavisinde yardımcı araç olarak kullanılır.
Köpük tedavisi ile orta boy varislerin tamamen giderilmesi her zaman mümkündür. Ancak bazen birden fazla tedavi seansı gerektirebilir.
Bu tedaviden sonra en önemli konu hastaların sabırlı olmalarıdır. Tedavinin mükemmel etkisini görmek bazen bir kaç ay alabilir. Bu süre genellikle kişinin bünyesi ile ilgilidir ve kişiden kişiye değişir.
Varislere iğne tedavisi yapılışı:
|
Köpük tedavisi kimlere yapılamaz?
Hamilelere, damar tıkanıklığı olanlara, kullanılan (sklerozan madde) ilaca karşı alerjisi olanlara uygulanmaz.
İşleme hazırlık açısından neler yapılır?
İşlem Lazer-RF Ablasyon tedavisiyle beraber yapılacaksa, ek hazırlık gerektirmez. Yalnız başına uygulanacaksa, yanınızda doktorunuz önereceği bir varis çorabı ya da bandaj getirmeniz gerekecektir.
Tedavi işlemi zor mudur?
Tedavi işlemi genellikle çok kolay ve konforludur. Biz merkezimizde tüm hastalara ince iğnelerin bile giriminde çok hafif olan ağrıyı hissetmemeleri için damardan rahatlatıcı ve ağrı kesici ilaçlar veririz. Bunu işlem sırasında tedavi odasında bulunan anestezi uzmanımız sağlar. İşlem öncesinde korku ya da gerginliğiniz varsa bunu doktorunuza bildiriniz. Bunun için hazırlık esnasında bile size rahatlatıcı ilaçlar verilerek işlem çok konfrolu hale getirilir.
İşlem varislerin yoğunluğuna göre yaklaşık 30-45 dk arasında sürer
Tedavi riskleri nelerdir?
- Bu tedavi, riski oldukça az olan bir tedavi yöntemidir. En sık görülen sorun tedavi sonrası deride açık kahverengi bir renk oluşmasıdır (pigmentasyon). Bu renk sorunu tedavi yapılan her 10 hastanın birinde olabilir. Kaybolması bir kaç ay alabilir ancak sonunda tamamen kaybolur.
- Tedavi kılcal damarlar için yapılmışsa tedaviden sonra, tedavi edilen bölgede yeni kılcal damarlar görülebilir. Bu da yaklaşık her 10 hastanın birinde olur. Bir kısmı kalıcı olabilir.
- Tedavi sonrası çok daha seyrek görülen sorunlar, işlemden hemen sonra göğüste sıkışma hissi ya da öksürük, görme bulanıklık, özellikle migreni olan kişilerde baş ağrısıdır. Bunlar çok kısa süreli olup genellikle bir iki saat içinde hemen kaybolur.
- Çok seyrek olarak ayaktaki normal toplardamarlarda tıkanmaya yol açabilir. İşlemden sonra belirgin ayak şişliği olursa, işlemi yapan doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Yatış gerektirir midir, günübirlik işlemler midir?
Hastaneye yatış gerekmez. Kişi tedaviye yürüyerek gelir ve tedaviden hemen sonra yürüyerek hastaneden ayrılır.
Tedavi sonrası günlük hayatıma ne zaman dönebilir?
Aslında aynı gün bile günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Tedavi günü biraz yürümenizi bilhassa isteriz. Ertesi gün çalışmaya bile başlayabilirsiniz.
Ancak işlemden sonra her bünyede farklı şiddette olabilecek ağrı gelişebilir. Genellikle hastaneden çıkarken her hastamıza bir ağrı kesici ilaç reçete ederiz.
Ağrı olursa bu ilacı kullanabilirsiniz deriz. Ağrı kişinin kendi bünyesi ile ilgilidir. Bazen hiç olmaz, bazen belirgin ağrı olabilir. Sadece ağrı olursa günlük yaşantınızı hafif etkileyebilir.
İşlem sonrası takip/kontrol sıklık süreleri nedir ve nelere dikkat edilmelidir?
- İşlem sonrası doktorunuz belirli periyotlarla sizi kontrole çağırabilir.
- İşlem sonrası bacakta ağrı ve şişme olması durumunda doktorunuza haber veriniz.
- İşlem sonrası, doktorunuzun önerdiği şekilde elastik bandajı ya da varis çorabını kullanmaya devam ediniz.
- İşlemden sonraki gün duş alabilirsiniz.
- Bacaktaki varislerin tümünün giderilmesi için kaç seans tedavi gerektiği tamamen bacaktaki varislerin yoğunluğuna bağlıdır. Varisler çok yaygınsa 4-5 tedavi seans gerekebilir.
Köpük tedavisinin başarı oranı nedir?
Tedavi uygulanan kılcal damarların yaklaşık %60-70’i, orta boy damarların %80’i tedavi olur.
Büyük varislerde varis kaynağı olan safen damarı da tedavi edilmişse büyük varislerin kaybolma oranı daha yüksektir.
Yani bir tek tedavi ile tüm varislere iğne ile girilip köpük ilacı verilse bile tek seansta o varislerin tümünün kaybolması mümkün olmayabilir.
Köpük tedavisi özellikle yeşil renkli orta boy varislerin tedavisinde en iyi yöntemdir ve son derece etkilidir.
Skleroterapi ya da iğne tedavisi | Skleroterapi hemen sonrasında kılcal varislerde kızarma normaldir. Bir kaç saat sonra kaybolur. |
Video ile köpük tedavisi izleyebilirsiniz |