Varis ameliyatı
Varis ameliyatı nedir?
Varis ameliyatı, varis tedavisinde 2000 yılına kadar kullanılan en önemli tedavi yöntemidir. Ameliyatsız varis tedavi yöntemlerinin çıkması ile çok daha az kullanılmaya başlanmıştır ama hala kullanılan bir yöntemdir.
Varis ameliyatı kapak yetersizliği nedeniyle büyük varislere neden olan safen toplardamarını ve görünen varisleri gidermek için yapılır. Venöz yetmezliğin nasıl varis oluşturduğunu anlamak için venöz yetmezlik sayfasına bakabilirsiniz.
Ne zaman yapılmalıdır?
Bacaklarımızdaki varisler yakınma oluşturarak ya da görünümleri ile bizde rahatsızlık uyandırıyorsa tedavi önerilir. Büyük varisleri kesin olarak yok etmenin iki yolu ameliyatla ya da ameliyatsız (lazer, radyofrekans ve yapışkan) yöntemlerden biri ile tedavi olmaktır. Varisler ne tür yakınma oluşturmalı ki tedavi gereksin?
Varisler bacaklarda ağrı, yorgunluk, yanma, ağılık hissi, kramplar ve ayak şişliği yapabilir, daha da ilerlemişse ayak bileği çevresinde kahverengi lekelenmeler ve yaralar oluşturabilir, ayak bileği şişebilir. Varis bunların bir kaçı ya da tümünü yapabilir. Ya da bunları hiç birisi olmayabilir ancak büyük varislerin görünümleri insanı rahatsız edebilir. Bu durumlarda varis tedavisi önerilir.
Ne tür anestezi kullanılır?
Varis ameliyatı için çoğunlukla genel anestezi (narkoz) ya da belden iğne yapılarak sadece bacakların uyuşturulduğu spinal ve epidural anestezi ile yapılır. Ameliyatsız varis yöntemlerinin ameliyata göre bir avantajı da narkoz ve belden yapılan iğnelere gerek olmadan tedavi yapabilmesidir.
Nasıl yapılır?
Varis ameliyatında temel tedavi sorunlu olan damarın çıkarılmasıdır. Çünkü dünyada kapak yetmezliğine yol açan kapaklarını tamiri mümkün değildir.
Varis ameliyatı iki türlüdür
1) Büyük varisleri oluşturan safen toplardamarının yani varisin kaynağının çıkarılması:: Bu ameliyat kasıktan, ayak bileği hizasından ve bazen diz hizasından yapılan birkaç küçük kesi ile sorunlu safen toplardamarının bulunarak dışarı çıkarılmasıdır. Bununiçin damarın içinden bir tel yerleştirilir, damarın diğer ucuna iletilir ve damar tele bağlanarak sıyrılıp dışarı çıkarılır. Ardından yapılan kesiler dikilir.
Ameliyatsız varis tedavisinde bu safha yerine damar içine hiç bir kesi yapmadan bir lazer ya da radyofrekans veya yapışkan için kateter (1-2 mm kalınlığında plastik boru) yerleştirilir ve damar içerden kapatılarak iptal edilir.
2) Görünen varislerin tedvisi (flebektomi): Asıl büyük damar hallolduktan sonra görünen varisler üzerine yaklaşık 1 cm uzunluğunda kesiler yapılarak tığ ucu gibi kancalı olan bir telle bu varisler koparılarak çıkarılır. Ameliyattan sonra bacak elastik bandajlarla sarılır.
Ameliyatsız varis tedavisinde büyük damar hallolduktan sonra görünen varislerin tedavisi için genellikle varislerin içine iğne ile girilerek köpük ilacı verilir (bakınız köpük tedavisi ya da skleroterapi)
Varis ameliyatını kalp ve damar cerrahisi uzmanları yapar.
Biz Girişimsel Radyoloji uzmanları sadece ameliyatsız varis tedavisi yaparız .
Ameliyat tedavisi uzun yıllardan beri yapılan bir tedavi olmasına rağmen artık yerini ameliyatsız tedavi yöntemlerine bırakmaktadır. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinin avantajları ameliyatsız varis tedavisi adlı sayfada belirtilmiştir.