Varis Tedavi Riskleri
Lazer, radyofrekans, buhar, köpük gibi ameliyatsız varis tedavi yöntemleri son derece emniyetli ve tedavi riski çok az olan yöntemlerdir.
Varis tedavisi ister lazerle ister RF ya da buhar yöntemiyle, ister de skleroterapi ya da köpük tedavisi olarak yapılsın her birinin belli başlı riskleri vardır. Ancak tüm bu yöntemler gerçekten etkili ve oldukça emniyetli tedavilerdir. Tecrübeli doktorlar tarafından yapıldığında varis tedavi riski son derece azdır.
Genel olarak lazer, radyofrekans gibi tedavi yöntemlerinin riski son derece azdır. Daha basit bir yöntem olmasına rağmen köpük tedavisinde bazı riskler vardır. Bu riskler dikkatli bir tedavi ile en aza indirilir.
Gebelikte ne lazer, radyofrekans ya d ayapışkan gibi yöntemler ne de köpük tedavisi önerilmez. Çünkü bunların gebeliğe etkileri bilinmiyor.
Ameliyatsız (Lazer, radyofrekans ve yapışkanla) Varis Tedavisine Ait Riskler
- Lazer ya da radyofrekans gibi yöntemlerle tedaviden sonra, tedavi edilen damar boyunca ağrı, kızarma, morarma ve hafif şişlik gibi yakınmalar sıklıkla olur ve herhangi bir risk taşımaz. Zamanla tamamen geçer.
- Tedavi, bacak ön yüzünde diz altına da yapılırsa buradaki siniri etkileyerek ayak bileği iç yüzünde uyuşma, karıncalanma ve hissizlik oluşturabilir. Hemen her zaman kendiliğinden geçer ancak geçmesi 3-6 ay ve seyrek olarak daha uzun sürebilir. Size zarar vermez.
- Tedavi sonrası deri yanığı çok söylense de tecrübeli ellerde böyle bir yanık oluşması neredeyse imkansızdır.
- Tedavisi sonrası damar pıhtılaşması ve akciğere atmasından bahsedilse de bunlar son derece nadirdir.
Skleroterapi (iğne ya da köpük) Tedavisine Ait Riskler
- Skleroterapi yapılan kılcal, orta boy ya da büyük varislerde %10 ihtimalle (on kişide bir) kahverengi bir lekelenme (pigmentasyon) olur. Bu tamamen geçicidir ancak vücudun bunu temizleyerek geçirmesi bazı bünyelerde hızlı bazı bünyelerde yavaş olur ve bazen birkaç ay sürebilir.
- Özellikle çok yoğun kılcal damar tedavisinden sonra %10 oranında çok ince yeni kılcal varis çıkabilir. Bu doğrudan tedaviye bağlı ise tedaviden sonraki bir ay içinde ortaya çıkar. Bir kısmı zamanla kendiliğinde geçse bile bir kısmı kalıcı olabilir. Ancak bu kılcal varis çok küçük bir alanda olur ve tedavi edilen varislerle kıyaslanmayacak kadar az olur. Eğer geçmezse tedavisi her zaman mümkündür.
- Skleroterapi ilacı yakıcı bir ilaçtır. Köpük şekli daha da etkilidir. Varis damarında verilen bu ilaç bazen iğne girim deliğinden çıkarak deride çok küçük bir yara oluşmasına yol açabilir. Çok seyrek görülür (%1'den az). İlacın etkilediği yerde yara oluşursa zamanla tümüyle geçer. Ama geçmesi birkaç ay alabilir ve o noktada çok küçük bir iz kalabilir.
- Bunun dışında işlemden sonra göğüs sıkışması, kuru öksürük, görme ile ilgili sorunlar olabileceği belirtilse de son derece seyrektir.
Genel olarak varis tedavisi sonrasında görülen sorunlar geçicidir ve zamanla kendiliğinden ve tamamen kaybolur.